Amnesty Aktivizmus

Szeretnénk, ha az Amnesty International aktivistái tudnának egy helyet maguknak az Interneten, ahol értesülhetnek a legfrissebb eseményekről, kampányokról és Sürgős Akciókról. Ezért jött létre ez a blog.

Utolsó kommentek

Videó

Kína: Az ujgur újságírót 15 év börtönre ítélték/China: Uighur journalist given 15-year prison term

2010.07.27. 12:02 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

Az Amnesty International elítélte azt a 15 éves börtönbüntetést, amelyet egy ujgur újságíróra róttak ki, amiért figyelmeztette a kínai hatóságokat az etnikai erőszak kitörésének a veszélyére a 2009 júliusi lázadások előtt.


Hairat (ismert Hailaite és Gheyret-ként is) Niyazt pénteken az állambiztonság veszélyeztetésének vádjával Xinjiangban bíróság elé állították és elítélték.
A jelentések szerint az ügyészek az általa írt esszékre támaszkodtak, amelyeket a 2009 júliusi Ürümqi lázadások előtt írt, illetve az események után a hongkongi médiának adott interjúira.
„Tizenöt év börtön égbekiáltóan súlyos, igazságtalan büntetés, melyet pusztán az ujgur nép régóta tartó sérelmeinek hangsúlyozásáért róttak ki”, mondta Catherine Baber, az Amnesty International Ázsiáért felelős igazgatóhelyettese.
„Még felháborítóbbá teszi az ítéletet a tény, hogy Hairat Niyaz, saját szavaival „egyszerű lelkiismeretes emberként”, korábban figyelmeztette a hatóságokat, hogy sürgősségi intézkedésekkel vegyék elejét az erőszakos incidenseknek”
Hairat Niyazt 2009 októberében tartóztatták le, mert a rendőrség szerint már „túl sok interjút adott”. Az interjúkban Niyaz kiemelte a panaszokat az úgynevezett „kétnyelvű” oktatási rendszer bevezetésével szemben, amely sok ujgur tanár elbocsátásával járt.
Elmondta, hogy a helyiek elégedetlenek a kormány munkahely-teremtési módszereivel, mert a fiatal ujgurokat, főleg a nőket, Dél-Kínába küldik gyári munkára.
A tárgyaláson Niyaztól megtagadták, hogy maga válassza ki az ügyvédet, aki képviseli, és csak egy családtagjának, a feleségének engedték meg, hogy jelen legyen.
A tárgyalás alatt hangsúlyozta, hogy nem szegett törvényt és csak állampolgári és újságírói kötelességeit teljesítette.
Niyaz ismert újságíró, és az Uighurbiz weblap szerkesztője, amelyet a tavalyi lázadások támogatásával vádoltak. A Xinjiang Economic Daily újságírója volt, a Xinjiang Legal Daily ügyvezető igazgatója, és a Fazhi Zongheng jogi magazin megbízott igazgatója.
„Hairat Niyaz és a többi szemtanú vallomásait nyíltan meg kell vizsgálni, ha meg szeretnénk tudni az igazságot arról, hogy mi történt 2009 júliusában Xinjiangban”, mondta Catherine Baber.
Az Amnesty Internal független nyomozást követel a tavalyi erőszakos incidensekről, beleértve azt is, hogy ki vagy mi okozta az erőszakot, hány ember halt meg, és kik ölték meg őket.

****************english version****************

Amnesty International has condemned a 15 year prison sentence reportedly imposed on a Uighur journalist who warned Chinese authorities over potential ethnic violence in Xinjiang province on the eve of the July 2009 riots.


Hairat (also known as Hailaite or Gheyret) Niyaz was reportedly today tried and convicted on state security charges by a court in Xinjiang.
According to reports, prosecutors relied on essays he had written prior to the July 2009 riots in Urumqi, the capital of Xinjiang, and interviews he gave to Hong Kong media after the violence.
“Fifteen years imprisonment is an outrageous punishment for journalism that highlighted the longstanding grievances of the Uighur people” said Catherine Baber, Amnesty International’s Deputy Director for the Asia-Pacific.
“Adding to this outrage is the fact that Hairat Niyaz, in his words as an “ordinary person of conscience”, had urged the authorities to take emergency measures to prevent ethnic violence.”
Hairat Niyaz was arrested in October 2009, because, according to police, he had now “given too many interviews”. In these interviews, Hairat Niyaz highlighted mounting grievances against the implementation of the so-called “bilingual” education policy that had led to many Uighur teachers being laid off.
He spoke about mounting local resentment of employment initiatives sending young Uighurs, mainly women, to work in Southern Chinese factories.
“Hairat Niyaz is a prisoner of conscience and should be released immediately” said Catherine Baber.
„Hairat Niyaz lelkiismereti fogoly, és azonnal szabadon kell engedni”, mondta Catherine Baber.
At his trial Hairat Niyaz was denied the right to be represented by a lawyer of his own choosing, and only one family member, his wife, was permitted to attend the proceedings.
During the trial he insisted that he had broken no laws and was only carrying out his duty as a citizen and journalist.
Hairat Niyaz is an established journalist and administrator of Uighurbiz website which was one of the websites accused of promoting the July unrest. He had been a senior journalist with the Xinjiang Economic Daily, Chief Editorial Director of Xinjiang Legal Daily, and Deputy Director of the Legal Magazine Fazhi Zongheng.
“Hairat Niyaz’s testimony and those of other witnesses to the unrest must be openly investigated if we are to get to the truth of what happened in July 2009 in Xinjiang” said Catherine Baber.
Amnesty International is calling for an independent investigation into the violence of July 2009, including into what and who caused the violence, how many people died, and who killed them.

 

 

GYAKORNOKI LEHETŐSÉG

2010.07.26. 13:43 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

Amnesty International Magyarország


Az Amnesty International Magyarország rendszeresen fogad önkéntes gyakornokokat budapesti irodájában. Két munkatársunk mellett jelenleg 1 állandó gyakornokunk van, egy aktivista koordinátor. Fordítói gyakornokunk gyakornoksága május elején lejárt, azóta önkéntesként tevékenykedik nálunk. Az ő helyére keresünk most gyakornokot. A gyakornokoktól kapott segítséget nagyra értékeljük. Ezt igyekszünk a lehető legmagasabb szintű gyakornoki program biztosításával meghálálni.

 

Jelenleg

önkéntes irodai fordító gyakornokot

keresünk.

Feladatkör: Irodai fordító (gyakornok): angol-magyar
Időtartam: minimum 4 hónap
Kezdés időpontja: 2010. szeptember 1.
Elvárások:
angol és magyar nyelv kiváló szintű ismerete
megbízhatóság
proaktivitás
Munkavégzés helye: az Amnesty International Magyarország irodája/otthonról minimum heti 20 órában
Jelentkezés módja: angol és magyar nyelvű önéletrajzod, valamint fél oldalas angol és magyar nyelvű motivációs leveledet kérjük küldd az office@amnesty.hu e-mail címre, „Irodai Fordító 2010” című tárggyal.
Jelentkezési határidő: 2010. augusztus 17. 23:59 (kedd)
Értesítés a második fordulóba való továbbjutásról: 2010. augusztus 18. (szerda)
Szóbeli interjú (második forduló): 2010. augusztus 23-25.
Sok sikert kívánunk mindenkinek!

 
 

 

Felszólították a francia elnököt, hogy vessen véget a romák megbélyegzésének/France president urged not to stigmatize Roma and Travellers

2010.07.23. 14:52 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

Az Amnesty International felszólította Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy tegyen a romákat érő diszkrimináció ellen a hamarosan megrendezésre kerülő megbeszélésen, melyen a romák „viselkedéséhez” kapcsolódó „problémákat” vitatják meg.
 
Július 21-én, szerdán a francia államfő bejelentette, hogy rendkívüli ülést hív össze annak érdekében, hogy megvitassák „a bizonyos franciaországi romák viselkedésével kapcsolatos problémákat” és hogy „döntsenek a szabálytalan táborok bezáratásáról”.
 
Sarkozy elnök azután tette ezt a bejelentést, hogy a Loire-völgyben található Saint-Aignan-ben roma zavargások törtek ki miután a rendőrség lelőtt egy fiatal roma férfit, aki egy olyan gépkocsiban utazott, mely többszöri felszólításra sem állt meg.
 
Aggaszt minket, hogy a francia elnök válaszreakciója egy adott incidensre tovább erősíti a romákkal kapcsolatos általános negatív sztereotípiákat.”
 
Ehelyett a francia hatóságoknak a régóta fennálló jogi és társadalmi megkülönböztetés ellen kellene küzdeniük és biztosítaniuk kellene, hogy alapos és pártatlan nyomozás folyik mind a lövöldözés, mind az azt követő események ügyében,” nyilatkozta David Diaz-Jogeix.
 
Már körülbelül 400,000 roma vándorlóra vonatkoznak diszkriminatív követelmények, melyek értelmében bizonyos időközönként be kell jelentkezniük a rendőrségen és három évig egy önkormányzat nyilvántartásában kell szerepelniük ahhoz, hogy joguk legyen szavazni.
 
Kevés olyan hivatalos hely van, ahol ezek a romák bejelentkezhetnek, így nehezen tudják fenntartani hagyományos életvitelüket és foglalkozásukat.
 
Becslések szerint körülbelül 20,000 kelet- és közép-európai roma tartózkodik Franciaország területén, többségük engedély nélküli táborokban él.
 
Az Amnesty International arra is felszólította a Francia hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi törvényeket a romák kilakoltatásánál.
 
A kilakoltatásra, még ha az engedély nélküli lakóhelyről történik is, csak akkor kerülhet sor, ha már minden más lehetőséget kimerítettek, konzultáltak az érintett lakókkal és megfelelő szálláslehetőséget biztosítanak a kilakoltatottaknak.
 
Senkinek sem szabad fedél nélkül maradnia kilakoltatás következtében és kilakoltatásokat tilos annak érdekében végezni, hogy ezzel a bevándorlókat az ország elhagyására vegyék rá,” nyilatkozta David Diaz-Jogeix.
 
************** english version *******************
 
Amnesty International is calling on French President Nicolas Sarkozy to work to combat discrimination against Roma and Travellers (Gens du Voyage) in France ahead of a meeting to discuss “problems” relating to their “behaviour”.
 
On Wednesday, the French leader said he would hold a special meeting next week to discuss “problems related to the behaviour of certain Roma and Travellers in France and “to decide on the closure of all irregular camps”.
 
President Sarkozy’s announcement came after violent protests by Travellers in Saint-Aignan, in the Loire Valley, sparked by the police shooting of a young male Traveller in the passenger seat of a car that reportedly refused to stop when requested to do so.
 
We are troubled that the President of France’s reaction to a quite specific set of incidents would appear target, and perpetuate negative stereotypes about, Roma and Travellers in general.”
 
The French authorities should be looking instead to combat the long-standing legal and societal discrimination that they face, while ensuring thorough and impartial investigations into both the circumstances of the shooting and any offences committed in response,” said David Diaz-Jogeix.
 
Around 400,000 itinerant French Travellers are already subject to discriminatory requirements to report periodically to the police and to be registered with a municipality for three years before acquiring the right to vote.
 
Travellers also face a shortage of authorized halting sites enabling them to maintain their traditional lifestyles and professions.
 
Around 20,000 Roma from Eastern and Central Europe are currently estimated to be residing in France, many of them in unauthorised camps.
 
Amnesty International also urged the French authorities to respect international law during any evictions of Roma or Travellers.
 
Evictions, even from unlawful settlements, should only take place after all other alternatives have been exhausted, following consultations with all affected residents, and the offer of adequate alternative accommodation.
 
No-one should be left homeless as a result of an eviction and evictions must on no account be carried out in order to encourage migrants to leave the country,” said David Diaz-Jogeix.

 

 

· 1 trackback

Állítsák le a nagybányai romák erőszakos kilakoltatását

2010.07.21. 12:17 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Amnesty International arra kéri a romániai Nagybánya önkormányzatát, hogy állítsa le a tervezett erőszakos kilakoltatásokat,

 
amleyek körülbelül 1100 romát érintenek a Craica patak partja melletti telepen, és tegye meg a szükséges intézkedéseket annak a biztosításához, hogy kilakoltatások csak a nemzetközi emberi jogi feltételeknek megfelelő körülmények között történhessenek meg. Az AI a helyzet tisztázását kérte, és információkat arról, hogy milyen lépéseket tettek a hatóságok a vonatkozó nemzetközi és helyi emberjogi követelmények betartása érdekében.
 
A média és a nem-kormányzati szervezetek elmondása szerint 2010. július 10.-én Nagybánya alpolgármestere és ideiglenes polgármestere, Mircea Dolha, bejelentette azt a tervet, amely szerint egy hónapon belül körülbelül 200 cigány családot kilakoltatnak a Craica patak mellől, házaikat lebontják. Romániai szervezetek szerint a romák már februárban kaptak erről értesítést, de a kilakoltatásokat az időjárás miatt elhalasztották. Az önkormányzat állítása szerint egyes lakók számára gondoskodnak alternatív lakóhelyről, a többi családot egy rézgyár mellett tervezik elhelyezni. A média jelentései szerint a nem Nagybányáról származó embereket vagy családokat erőszakkal visszaküldik az eredeti lakóhelyükre, és nem fogják megengedni nekik, hogy visszatérjenek a városba.

 

Az Amnesty International súlyos aggodalmait fejezte ki az iránt, hogy a tervezett kiköltöztetések erőszakos kilakoltatásokká válhatnak, ha a hatóságok nem tudnak megfelelő lakhatási lehetőséget felajánlani minden érintett személynek. Újra felhívtuk a román nemzeti és helyi szintű illetékesek figyelmét arra, hogy az erőszakos kilakoltatások megszegnek több nemzetközi és helyi emberjogi szerződést, amelyeknek Románia is tagja. Kiemeltük azt a tényt, hogy a hatóságoknak kötelességük biztosítani, hogy addig nem történnek kilakoltatások, ameddig a nemzetközi emberi jogi törvényeknek megfelelően biztosítva nincs, hogy az érintettek nem válnak hajléktalanná és nem teszik ki őket egyéb emberi jogaik megsértésének a veszélyének.

 

Valódi konzultációra van szükség az érintett közösségekkel, hogy megtalálják a kilakoltatás járható alternatíváit, tisztességes eljárásra van szükség, beleértve a kötelező időbeni értesítést, jogorvoslatot, kárpótlást bármely veszteségért és a nemzetközi emberjogi kritériumoknak megfelelő új lakóhelyek biztosítását.

 

Aggodalomra adnak okot továbbá azon információk, melyek szerint a nem nagybányai származású személyeket elkergetik a városból, és a jövőben a Csendőrség fogja megakadályozni a visszatérésüket. Ez ellenkezik Románia törvényeivel, amelyek szerint minden állampolgárnak joga van szabadon mozogni az országban és tetszőlegesen megválasztani a lakóhelyét.
 

 

 

Argentínában legalizálták a homoszexuálisok házasságát

2010.07.16. 16:43 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

[For English please scroll down]
 

Az Amnesty International üdvözölte Argentína mérföldkőnek számító csütörtöki döntését, amellyel az első dél-amerikai országként legalizálta az azonos neműek házasságát.

Az argentin Szenátus harminchárom igen, huszonhét nem és három tartózkodó szavazattal, egy tizennégy órán át tartó vita után elfogadta a homoszexuális párok örökbefogadási jogáról szóló törvényt.

 


A törvényt a Képviselőház már májusban elfogadta. Jelenleg már csak Cristina Kirchner elnökasszony aláírására van szükség.

 


"Ez egy úttörő döntés az argentin LMBT emberek egyenjogúsága számára," mondta Louise Finer az Amnesty International-tól. "Most a többi dél-amerikai országon a sor, hogy kövessék a példát."

 


A hét első felében Argentína katolikus közméltóságai tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, felolvasták Jorge Bergoglio érsek üzenetét. Argentínában a lakosság több, mint kilencven százaléka a katolikus egyház tagja. A törvény elfogadása az LMBT mozgalom 2005 óta tartó kampányának köszönhető.


Az azonos neműek házassága megnegedett Mexikóvárosban, míg a civil unió legális Mexikóban, Uruguayban és egyes brazil államokban.
 
****************
 
Amnesty International has welcomed Argentina's landmark decision on Thursday to become the first country in Latin America to legalize same-sex marriage.

Argentina's senate passed the law - which will also pave the way for same-sex couples to be able to adopt - by 33 votes to 27 with three abstentions, at the end of a 14-hour debate.Liberation Serif

 


The legislation had already been approved by Argentina's Chamber of Deputies in May. It now awaits enactment by President Cristina Kirchner.

 


"This is a landmark step in the rights of lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people in Argentina to equality," said Louise Finer of Amnesty International.

 


"Now it's up to the rest of the countries in Latin America to follow suit."

 


Earlier in the week, Catholic officials across Argentina, where more than 90 per cent of the population are members of the church, read a message from Buenos Aires Archbishop Jorge Bergoglio opposing the bill.

 


The approval of the law has come as a result of sustained campaigning by the LGBT movement in Argentina since 2005.

 


Same-sex marriage is legal in Mexico City, while same-sex civil unions are legal in Mexico, Uruguay and some states in Brazil.

 


Last December, a same-sex couple succeeded in exchanging wedding vows in the province of Tierra del Fuego in southern Argentina.

 


Alex Freyre and Jose Maria Di Bello got married after a judge prevented the ceremony from taking place in the Buenos Aires.

 


There have now been nine same sex marriages carried out in Argentina. Each case has depended on individual interpretations of the existing law being carried out by judges and provincial authorities.


"The modification of Argentina’s Civil Code to allow same-sex marriage is one of many steps that need to be taken to put an end to discrimination on the grounds of sexual orientation in the country."
 
 

 

Franciaországban betiltották a burka viselését/France votes to ban full-face veils

2010.07.14. 15:50 | zsofi85 | Szólj hozzá!


Az Amnesty International elítélte a Francia parlament alsóházának azon döntését, melyben betiltották a teljes arcot elfedő ruházat viseletét nyilvános helyeken.
 
A Francia parlament 336 mellette és egyetlen ellene szavazattal fogadta el a döntést kedden.

Az arc elfedésének betiltása sérti azon nők önkifejezési és vallási jogait, akik identitásuk vagy hitük kifejezése miatt hordanak burkát vagy nikábot,” nyilatkozta John Dalhuisen, az Amnesty International európai diszkriminációért felelős szakértője.

A törvény értelmében, melyet még el kell fogadnia a Francia Szenátusnak, tilos nyilvános helyen olyan ruhát hordani, mely eltakarja a teljes arcot.

A törvény megsértése 150 eurós bírságot és / vagy közösségi rehabilitációs program kötelező elvégzését vonhatja maga után.

A törvény értelmében akár egy évig tartó börtönbüntetésre és 30,000 eurós bírságra számíthat az, aki erőszakkal vagy fenyegetéssel kötelez másokat az arcuk eltakarására.

A tiltás támogatói szerint a burka viselése ellentétes a Francia Köztársaság értékeivel, nem összeegyeztethető a nemek közti egyenlőséggel és veszélyt jelent a közbiztonságra.

Az önkifejezési és vallási szabadsághoz való jog az azt jelenti az emberek megválaszthatják, hogy mit vagy mit nem hordanak. Ezeket a jogokat nem szabad korlátozni csak azért, mert néhány ember – vagy akár a többség – kifogásolhatónak vagy sértőnek talál egy bizonyos öltözködési formát.”

Az államokat nemzetközi törvények kötelezik arra, hogy megvédjék a nőket minden nyomástól és fenyegetéstől amely az egész arcot elfedő ruházat viselésére kötelezné őket.

Ennek ellenére a teljes körű betiltás nem a megfelelő módszer erre,” mondta John Dalhuisen.

Fennáll a veszélye, hogy azok a nők akik jelenleg is burkát hordanak, nem hagyhatják el otthonaikat, ezáltal nem tudnak dolgozni vagy tanulni és hozzáférni különböző közszolgáltatásokhoz.”

A Francia kormánynak a tiltás helyett arra kéne koncentrálnia, hogy a muzulmán nők elleni diszkriminációt csökkentsék, mind saját közösségeikben, mint a társadalom egészében. Képessé kell tenniük a nőket saját döntéseik meghozatalára, ahelyett hogy a rendelkezésükre álló lehetőségetek csökkentenék.”

A jogos biztonsági aggodalmakat csökkenteni lehet a kijelölt, magasabb kockázatú helyekre vonatkozó célzott korlátozásokkal.”

Az arc felfedése szükséges lehet bizonyos esetekben, mint például igazoltatásnál. A francia törvények értelmében lehetőség van ilyen korlátozásokra,” mondta John Dalhuisen.
 
*****
 
Amnesty International has condemned an overwhelming vote by the lower house of the French parliament to ban the wearing of full-face veils in public.
 
336 parliamentarians voted for the measure on Tuesday, with only one opposing it.

A complete ban on the covering of the face would violate the rights to freedom of expression and religion of those women who wear the burqa or the niqab as an expression of their identity or beliefs,” said John Dalhuisen, Amnesty International’s expert on discrimination in Europe.

The law, which must still be approved by the French Senate, prohibits the wearing anywhere in public of any form of clothing intended to conceal one’s face.

Breach of the law would be punishable by a fine of up to 150 Euros and / or the requirement to complete a community rehabilitation programme.

The law also provides for a penalty of up to one year imprisonment and a fine of up to 30,000 Euros for those who use force or threats to oblige others to cover their faces.

Advocates for the ban in France have characterized full-face veils as contrary to French Republican values, incompatible with gender equality and a threat to public safety.

As a general rule, the rights to freedom of religion and expression entail that all people should be free to choose what - and what not - to wear. These rights cannot be restricted simply because some - even a majority – find a form of dress objectionable or offensive”

States are obliged under international law to protect women against pressure and threats to wear full-face veils.

However, comprehensive bans are not the way to do this,” said John Dalhuisen.

They carry a risk that women who currently wear full face veils will become confined to their homes, less able to work or study and to access public services”

Governments should instead be looking to strengthen efforts to combat the discrimination faced by Muslim women, both in their communities and in the broader societies in which they live. Their focus should be on empowering women to make their own choices, rather than limiting the range of choices available to them,”

Legitimate security concerns can be met by targeted restrictions on the complete covering of the face in well-defined high risk locations.

Individuals may also be required to reveal their faces when objectively necessary, for instance for identity checks. French law already allows for such limited restrictions,” said John Dalhuisen.
· 1 trackback

P (névtelen) - Az Emberi Jogi Védelmezők csapatának tagja

2010.07.07. 08:54 | zsofi85 | Szólj hozzá!

P egy közösségi aktivista, aki elhanyagolt és elszegényedett vidéki területeken élő nőkkel és gyermekekkel dolgozik. Az elmúlt 20 évben gyakorlati támogatást nyújtott családon belüli erőszaktól szenvedő nőknek és HIV fertőzötteknek. Folyamatosan kérdőre vonja a nőkkel szembeni viselkedési normákat.

 
EGYÜTT DOLGOZNI
A közösségek, melyekben P dolgozik, szegények és nagyon magas bennük a HIV fertőzöttek száma. A nők alacsony társadalmi helyzetben vannak, korlátozottak az oktatási és gazdasági lehetőségeik. A családon belüli erőszak is állandó veszély ezekben a közösségekben. Ezen körülmények miatt magasabb a HIV fertőzés veszélye, főleg mivel nem tudják minden esetben rávenni partnerüket, hogy használjanak óvszert.
 
P közösségi workshop-okat szervez, ahol párbeszédet kezdeményeznek ezekről a témákról és felhívják a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak sérti a nők jogait és méltóságát. Női önkéntesek képzésében is részt vesz, akik olyan nőknek és lányoknak nyújtanak támogatást, akik HIV fertőzött családtagjaikról gondoskodnak.
 
EGY NEHÉZ ÚT
P elkötelezte magát, hogy a családon belüli erőszaktól szenvedő nőknek menedékhelyet és átfogó és sürgősségi egészségügyi ellátást biztosítson. Megbízhatóbb, megfizethetőbb és biztonságosabb közlekedési lehetőségekért kampányol, annak érdekében, hogy a nők elérhessék ezeket a létesítményeket.
 
P névtelen szeretne maradni. Számos nehézséggel kell szembenéznie a munkája miatt és az önkénteseit súlyosan megverték a férjeik vagy más családtagjaik, azért, hogy rávegyék őket, hagyjanak fel evvel a munkával.
 
Azzal, hogy névtelen marad, P fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy ő csak egyike annak a több ezer nőnek, akik ezt a létfontosságú munkát végzik a szegény, vidéki közösségekben.
 
Támogasd P-t céljai elérésében.

 

Claudia Lema - Az Emberi Jogi Védelmezők csapatának tagja (PERU)

2010.07.05. 09:48 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Claudia Lema azért küzd, hogy megelőzze, hogy szülés közben szükségtelenül elhalálozzanak az anyák Peru őslakos közösségeiben. Szilárdan elkötelezte magát a nők támogatása mellett és nyomást gyakorol a kormányra, hogy hozzáférhetővé tegye a szükséges egészségügyi ellátást.

 

ÉLETET ADNAK, A SAJÁTJUK ÁRÁN

Az amerikai kontinensen a Peruban a legmagasabb a gyermekszülés közben elhalálozó nők száma. Az ENSZ becslése szerint 240 nő hal meg minden 100,000 élve születés során. Ezek többsége vidéken élő, szegény és őslakos nő. Számos akadály miatt haláloznak el, mint például az egészségügy ellátáshoz való hozzáférés, információ és az őslakos nyelven is beszélő egészségügyi személyzet hiánya.

 

ELÉRHETŐVÉ TENNI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST

Claudia Lema perui vidéki közösségekben élő szegény és őslakos nőkkel dolgozik. Munkája során számukra próbálja elérhetővé tenni az egészségügyi ellátást, azzal hogy kulturálisan megfelelővé és földrajzilag könnyebben megközelíthetővé teszi az élőhelyüket – például rádió-összeköttetés és sürgősségi szállítás segítségével.

 

Abban is segít, hogy ezek a közösségek jobban szerveződjenek annak érdekében, hogy részt vehessenek a helyi és nemzeti hatóságokkal történő kommunikációban és befolyásolhassák az egészségügyi szolgáltatások biztosítását.

 

Claudia a Salud Sin Límites Perú nevű szervezet igazgatója. Ez a szervezet képzéseket is tart olyan egészségügyi dolgozóknak, akik őslakos közösségekben élő terhes nőkkel foglalkoznak. Többek között arra tanítják őket, hogy tradicionális módszereket alkalmazzanak a szülés során, például részesítsék előnyben az állva szülést a fekve szüléssel szemben.

 

Véleményem szerint nagyon aggasztó, hogy országunkban a szegény és őslakos származású nőknél ötször magasabb a szülés közbeni halálozási arány, mint a városban élő nőknél.” - Claudia Lema

 

Támogasd Claudia Lema-t céljai elérésében.

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/fight-maternal-mortality-peru

 

Rendelj Budapest Pride-ra pólót!

2010.07.02. 13:34 | zsofi85 | 1 komment

Az alábbi linken adhatod le a fantasztikus Human Rights are My Pride felíratú pólókra a rendelésedet: http://doodle.com/y9k24b7n9gh3zrhe

Jelöld be, hogy milyen színből, milyen méretet kérsz, és hogy női vagy férfi pólót szeretnél-e!

A pólók ára csak 1200 Ft!

Alejandro Solalinde atya - Az Emberi Jogi Védelmezők nemzetközi csapatának tagja

2010.07.02. 09:39 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

 

A mexikói Alejandro Solalinde atya arra tette fel az életét, hogy menedéket biztosítson a bevándorlóknak.

 

ÚTON

A konfliktusok, szegénység, diszkrimináció és a lehetőségek hiánya csak néhány azon indokok közül, melyek miatt világszerte emberek milliói hagyják el az otthonaikat. Hátrahagynak mindent, amit ismernek – otthonukat, családjukat, barátjaikat. Sokuk az életét is kockára teszi az úttal.

 

Több ezer közép-afrikai emigráns utazik keresztül Mexikón minden évben. Az otthoni kínzó nyomor és bizonytalanság elől menekülnek az Egyesült Államokba egy új élet reményében. Azok, akik elérik az Egyesült Államok határát, egy veszélyekkel teli utat éltek túl.

 

MENEDÉKHELY

Alejandro Solalinde atya tehervonatokon utazott mexikói menekültekkel, azt mondja, csak így lehet megismerni azokat a borzalmakat, melyekkel az Egyesült Államokba vezető útjuk során szembe kell nézniük.

Ő a dél-nyugat mexikói Menekültek Katolikus Lelkipásztori Központjának koordinátora és 2007-ben az Oaxaca állambeli Ciudad Ixtepec-ben menedékhelyet hozott létre emigránsoknak. Megnyitásának éjszakáján több mint 400 emigráns aludt a menedékhelyen és azóta is rengeteg ember megfordult ott.

 

Azzal, hogy bevándorlókon segít, támadásokat és zaklatásokat provokált a helyi közösség idegengyűlölő tagjaitól, bűnbandáktól és a helyi hatóságoktól.

Számomra a legnagyobb kihívás az, hogy leküzdjem a folyamatos fenyegetéseket, melyek azoktól érkeznek, akik nem akarják hogy menekülteken segítsek. Mindenáron meg akarnak állítani minket, de folytatnunk kell.” - Solalinde atya, 2009 október

 

Támogasd Alejandro Solalinde atyát céljai elérésében!

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/protect-undocumented-migrants-mexico

 

Joel Nana - Az Emberi Jogi Védelmezők csapatának tagja

2010.06.30. 09:37 | zsofi85 | Szólj hozzá!

A nyugat-afrikai, kameruni születésű Joel Nana a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) egészségügyi ellátáshoz való jogaiért kampányol az egész afrikai kontinensen, többek között Szenegálban, Malawiban, Nigériában, Ugandában és Dél-Afrikában.

 

DISZKRIMINÁCIÓ ÉS DURVA BÁNÁSMÓD
Világszerte több millió emberre vár bebörtönzés, kínzás, erőszakos támadások és megkülönböztetés veszélye, amiért az azonos, vagy mindkét nemhez vonzódnak, vagy azért, ahogy saját férfiasságukhoz és nőiességükhöz viszonyulnak.
 
KONTINENTÁLIS VÁLTOZÁS
Tavaly Joel Nana létrehozta az Afrikai Férfiak a Szexuális Egészségért és Jogokért (AMSHER), egy 15 afrikai ország szervezeteit egyesítő koalíció, amely a meleg férfiak és transznemű nők egészségügyi helyzetének javítására törekszik. Számos kihívással kell szembenézniük, de a legsürgősebb a HIV megelőző, ellátó, kezelő és támogató szolgáltatásokhoz való hozzáférésének hiánya, melyet nagyban hátráltat a társadalom ellenséges magatartása olyan szervezetekkel szemben, melyek HIV/AIDS oktataást és szolgáltatásokat biztogítanak leszbikusoknak, melegeknek, biszexuálisoknak és transzneműeknek. Joel szervezete pozitív befogadó intézkedések és hatékony beavatkozás érdekében lobbizik.

Joel Nana aktivista tevékenysége közel sem volt egyszerű. „A legtöbb kollégámtól ez igazán hősies, hogy felemelik szavukat az LMBT jogok védelmében. A legtöbbjüknek nem csak nyomással kell szembenézniük, hanem megtorlástól is tartaniuk kell – a rendőrségtől, vallási vezetőktől, szomszédjaiktól és családjaiktól. Rengeteget számít, ha tudod, hogy az emberek a világ minden részéről támogatnak téged és a munkádat.”- Joel Nana.
 
Támogasd Joel Nana-t céljai elérésében!

 

Amina Janjua - Az Emberi Jogi Védelmezők nemzetközi csapatának tagja (PAKISZTÁN)

2010.06.28. 09:06 | zsofi85 | Szólj hozzá!

A pakisztáni Amina Janjua férje 2005-ös eltűnése óta valószínűleg kormányzati őrizetben van. Elhatározta, hogy kideríti az igazságot, ezért fáradhatatlanul kérvényeket nyújt be a kormánynak, hogy fedjék fel a több száz eltűnt ember hollétét.

 

TERRORIZMUS ELLENI HARC”

Amina Janjua férje, Masood Ahmed Janjua, aki Rawalpindi-ben dolgozik üzletemberként, 2005 július 30-án tűnt el egy Peshawar-ba tartó buszról. Masood csak az egyike annak a több száz embernek, akik azóta tűntek el és tartanak fogságban, mióta Pakisztán 2001-ben csatlakozott a „terrorizmus ellenes küzdelemhez”. Ők mind erőszakos eltüntetések áldozatai: nincs hozzáférésük ügyvédhez, a családjaikhoz és bírósági tárgyaláshoz és a törvény védelmén kívül tartják őket fogva. Legtöbbjüket kínozzák és bántalmazzák.

 

AZ IGAZSÁG NYOMÁBAN

Az eltüntek hozzátartozói közül sokan hallgatnak, mivel megtorlásoktól tartanak. Ennek ellenére Amina Janjua létrehozott egy olan szervezetet, amely támogatást és tanácsadást biztosít az eltüntek hozzátartozóinak. Ez egy jelentős pakisztáni szervezet, felvonulásokat szerveznek, Pakisztán elnökének és fontosabb politikai szereplőknek küldenek petíciókat, annak érdekében, hogy kiderítsék mi történt szeretteikkel és törvény elé állítsák a felelősöket.


Annak ellenére, hogy a pakisztáni kormány több alkalommal is ígéretet tett, még nem történtek konkrét lépések az „eltűnések” megoldására.


Ez a legrosszabb dolog ami történhet. Ha valakid meghal, sírsz, a barátaid vigasztalnak és egy idő után megbékélsz a helyzettel, de ha valaki eltűnik...az a legkeserűbb gyötrelem.” - Amina Janjua, 2006 szeptember

 

Támogasd Amina Janjua-t céljai elérésében!

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/end-enforced-disappearances-pakistan

 

13. Aktivista levél

2010.06.25. 14:21 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

Aktivista levél

13. szám – 2010. június 25.

 

Kedves Mindenki!
Lassan vége a vizsgaidőszaknak, úgyhogy ideje elkezdeni a felkészülést a nyári fesztiválokra. Folyamatosan keresünk önkéntes segítőket a nyár több nagyobb fesztiváljára! Idő közben beindult az új kampányunk is, amelyhez facebook-os játék készült!
 
 
IRODA
Alapszabály Előkészítő Bizottság:
Az Elnökség a 12/2010 sz. határozata alapján összehívja az Alapszabály Előkészítő Bizottságot (AEB), amelynek feladata az Amnesty International Magyarország alapszabály-módosításának előkészítése.
A bizottságban az Elnökséget két elnökségi tag képviseli, rajtuk kívül tagja lehet a bizottságnak az Egyesület bármely tagja. Várjuk mindazon tagok jelentkezését, akik segíteni kívánják a szervezet munkáját.
Időpontja: 2010. július 1. csütörtök, 17 óra
Hely: Amnesty iroda (1064 Bp., Rózsa u. 44. II/4)
Kérjük a tagokat, hogy részvételi szándékukat mihamarabb jelezzék az elnokseg@amnesty.hu címen. Kérjük, az üzenet tárgya "AEB" legyen.
 
Irodai takarítás:
Az elmúlt hét során Fülöp Ági, Dancs Ákos, Závorszky Dani, Gere Zsófi és Szabó Ági segítségével irodai nagytakarítást végeztünk. Köszönjük a segítségeteket!
 
Új gyakornokok:
Önkéntes kampánykoordinátori asszisztens gyakornok: Örömmel tudatjuk Veletek, hogy új gyakornokkal bővült az iroda. Hosszas toborzási folyamat után, végül is június 29-től Sepsi Szabolcs fogja ellátni a kampánykoordinátori asszisztens gyakornok feladatait.
 
Önkéntes irodai fordító gyakornok: Tegnap (június 24.) lejárt az önkéntes fordítói gyakornoki pozícióra kiírt pályázatunk határideje. Jövő héten sor kerül az interjúkra. Izgatottan várjuk az új gyakornokot.
 
LMBT kampány
Budapest Pride:
Július 10-én immár 15. alkalommal rendezik meg a Budapest Pride-ot. Idén az AI Magyarország saját kamionnal megy. Gyertek Ti is minél többen, támogassuk együtt az LMBT emberek jogait! Csatlakozzatok hozzánk az Amnesty-s kamionon!
 
AKTIVIZMUS
Futball Világbajnokság:
Elkezdődött a „Lépjünk fel együtt!” petícióíró kampányunk, amelyet a facebook-on is szemmel követhettek. A kampány során olyan emberi jogi harcosokért gyűjtünk támogató aláírásokat, akik hazájukban kiállnak az emberi jogokért, ám ezért üldözés áldozataivá váltak. Terveink szerint a Belvárosi Foci Mozi-val együttműködve minden nap a meccsek idején a Szabadság téren gyűjtenénk aláírásokat. Ez idáig egyetlen aktivista ajánlotta fel segítségét. Az irodai gyakornokok végezték az aláírásgyűjtést, de nekik is véges a kapacitásuk. Aktivisták segítsége nélkül sajnos nem tudjuk kivitelezni a kampányt, és emberi jogi munkát végezni ebben a nagyon fontos kérdésben, úgyhogy kérünk Mindenkit, az alábbi linken jelezze, mely napokon tud részt venni a petíciógyűjtésben: http://doodle.com/kb5u5sdfcug6p2t9
További infók a kampányról és az online elérhető petíciók: www.amnesty.hu/worldcup2010
 
Új aktivisták:
Az elmúlt két hét során 2 új aktivistával és 1 új taggal bővültünk! Köszöntünk Titeket a az AI Magyarország csapatában!

 

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

Sziget2010:
Még mindig jelentkezhettek a Sziget ingyenjegyekre. Kérünk mindenkit, aki szeretne jönni velünk a Szigetre, hogy július 15-ig küldje el motivációs levelét az aktivizmus@amnesty.hu e-mail címre „Sziget2010 jegyek” tárggyal. A motivációs levélbe írd le, miért akarsz jönni, milyen eseményeken vettél részt velünk idén, és milyen olyan képességeid, tulajdonságaid vannak, amelyek hasznosak lehetnek a Sziget során. Kérjük, jelöld meg azt is, mely napra/napokra szeretnél jegyet!
 
Ördögkatlan:
Közvetlenül a Sziget előtt, augusztus 4 és 8 között ott leszünk az Ördögkatlanon is, ahova szintén tudunk majd biztosítani ingyenes jegyeket. Kérünk, hogy ha szeretnél lejönni velünk, írj levelet az aktivizmus@amnesty.hu e-mail címre „Ördögkatlan jegyek” tárggyal. A Sziget-hez hasonlóan ez esetben is szeretnénk, ha leírnád, mik a motivációid.
 
Dévaványai Dobfesztivál:
Egy utolsó utáni pillanatban meghívást kaptunk a Dévaványai Dobfesztiválra. A fesztivál július 7 és 11 között kerül megrendezésre. Mivel a Budapest Pride is ezen a hévégén lesz, így az AIM csak július 7 és 9 között lesz jelen Dévaványán. Ha ott leszel, vagy jönnél segíteni, írj az aktivizmus@amnesty.hu e-mail címre „Dévaványa” tárggyal!
 
Aktivista találkozó:
Minden pénteken este 6-tól aktivista találkozó a Gödörben, amelynek célja, hogy megbeszéljük az aktuális eseményeket, programokat, beszélgessünk emberi jogi témákról, az Amnesty-ről, illetve hogy megismerjük egymást. Gyere el Te is!
 
WEBES MEGJELENÉS
A honlap folyamatos frissítés és szerkesztés alatt áll.
Kövessetek a twitteren minket!
AIHUCampaigner – folyamatos értesítés az eseményekről, sajtónyilatkozatokról, emberi jogi munkáról
Már a Picasa-n is megtalálhatjátok a legfrissebb fotókat!
Facebook:
Minden nap megismerhetsz egy új embert az Emberi Jogi Védelmezők nemzetközi csapatából!
 
 

 

 

 

 

Haj Sami Sadeq - Az Emberi Jogi Védelmezők csapatának tagja

2010.06.25. 11:10 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Haj Sami Sadeq palesztin közösségi aktivista Aqaba faluban, az Izrael által elfoglalt Ciszjordániában. A falusi tanács vezetőjeként, Haj Sami Sadeq-nek komoly kihívásokkal kell szembenéznie a palesztinokra vonatkozó építkezési korlátozások miatt.

 
MEGSZÁLLÁS ALATT
Izrael 1967 óta megszállás alatt tartja Ciszjordániát. Aqaba, Ciszjordánia 60 százalékával együtt „C terület”-nek minősül, így izraeli hadsereg engedélye szükséges új épületek építéséhez, vagy meglévő épületek javításához. Ilyen engedélyeket szinte lehetetlen beszerezni. Az Amnesty International a miatt aggódik, hogy az izraeli hatóságok az építkezési korlátozásokkal azt akarják elérni, hogy a palesztinok elhagyják a területet. Annak ellenére, hogy a nemzetközi törvények tiltják, továbbra is épülnek izraeli települések olyan területeken, ahol palesztinoknak tilos építkezniük.
 
A JÖVŐT ÉPÍTIK
Ciszjordánia izraeli elfoglalását követően Aqaba egyre inkább elszigetelt lett és a palesztinokra vonatkozó építési tilalom miatt sok lakos hagyta el a települést. A falusi tanács vezetőjeként, Haj Sami Sadeq nemzetközi támogatásokat szerzett és falusiakkal együtt közösségi épületeket építettek, többek között óvodát, egészségügyi központot, általános iskolát, mecsetet és kövezett utakat. A faluban már van elektromosság és telefonvonal. Azoknak el kellet hagyniuk a települést, most visszatérnek. De mivel ezeket az épületeket az izraeli hadsereg engedélye nélkül építették, a lebontás veszélye vár rájuk.

Haj Sami Sadeq továbbra is szembenéz a kihívásokkal; erélyesen kampányolva falujáért és közösségéért.
 
Támogasd Haj Sami Sadeq-t céljai elérésében!

 

Shadi Sadr - Az Emberi Jogi Védelmezők nemzetközi csapatának tagja

2010.06.23. 15:35 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Shadi Sadr

 

Shadi Sadr iráni ügyvéd, aki sikeresen változtatta meg több nő halálos ítéletét. Emellett újságíróként és női jogi aktivistaként is tevékenykedik. Ez a fénykép például még akkor készült, amikor Shadi több mint négy éve Iránban a nők elleni jogi diszkrimináció felszámolására szólított fel.


IRÁNI NŐK
Az iráni nőknek széleskörű jogi megkülönböztetéssel kell szembenézniük. Nincsenek egyenlő jogaik a házasság, válás, szülői felügyelet, öröklés és a sérülési kárpótlás területén. Az iráni bíróságokon, a nők tanúvallomása csak fele annyit ér, mint a férfiaké. Bár a lányok 13 éves koruktól házasodhatnak, az apák engedélyt kérhetnek, hogy fiatalabban adják férjhez lányaikat.

EGYENLŐSÉGET MINDENKINEK
Shadi Sadr a Raahi, egy nőknek szóló jogi tanácsadó központ igazgatója volt 2006 márciusáig, amikor a hatóságok bezáratták. Ugyanabban az évben segített megalapítani a Women's Field nevű, női jogi aktivista szervezetet, akik többek között az „Állítsuk le a megkövezést örökre” című kampányt is kezdeményezték. Ezt a kegyetlen büntetést a mai napig alkalmazzák Iránban.
Shadi alapította a Zanan-e Iran (Iráni Nők) iráni női jogi aktivisták munkájának szentelt weboldalt és rendszeresen írt iráni nőkről és törvényes jogaikról.


SZÁMŰZETÉSBEN
A nők egyre inkább szembeszállnak az őket érintő diszkriminációval. De törekvéseiket a hatóságok gyanakvással fogadták és válaszlépésként megfélemlítési és elnyomó kampányt indítottak ellenük. Shadi Sadr-t már legalább kétszer tartóztatták le és tartottak fogva, legutoljára 2009 júliusában és most száműzetésben kell élnie munkája miatt.
Annak ellenére, hogy el kellet hagynia az országot, Irán határain kívülről is tovább kampányol a nők jogaiért.

Támogasd Shadi Sadr-t céljai elérésében!

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/end-execution-stoning-iran

 

Dhondup Wangchen - Az Emberi Jogi Védelmezők csapatának tagja

2010.06.21. 10:46 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Dhondup Wangchen-t 2008-ban vette őrizetbe a kínai rendőrség, a „Félelem nélkül” („Leaving Fear Behind”) című dokumentumfilm elkészítéséért. A film a tibetiek véleményét mutatja be a tibeti emberi jogi helyzetről.
 
 
Tibetinek lenni Kínában
A tibetieket diszkriminálják a foglalkoztatás és az oktatás területén is, akadályozzák őket vallásuk szabad gyakorlásában. Az elnyomás ellenére apácák, szerzetesek, földművesek, nomádok, művészek, tanárok, gyermekek és főiskolások közösen tiltakoztak a kínai uralom ellen, a Dalai Láma védelmében. E miatt sokakat vettek őrizetbe, kínoztak meg, bántalmaztak valamilyen formában, pusztán véleményük kinyilvánítása miatt.
 
Egy túl bátor film
Dhondup Wangchen életében először vett a kezébe videokamerát, amikor elkezdte forgatni a „Félelem nélkül”-t. A lehetséges következményektől tartva szüleit, feleségét és 4 gyermekét Indiában helyezte biztonságba.
2008. márciusában a több mint 1000 tibetivel készített interjúsorozatot kicsempészték Kínából, majd néhány nappal az Olimpiai Játékok kezdete előtt 2008. augusztusában a külföldi újságírók előtt levetítették az ebből készült filmet. A kínai biztonsági erők megzavarták a vetítést.
Dhondup Wangchen-t megkínozták és több, mint egy évig tartották fogva vádemelés nélkül, ezek után 6 év börtönbüntetésre ítélték a „szeparatizmus pártolása” miatt.
Mi, a Kínai Népköztársaságban élő tibetiek láthatatlanok vagyunk, mint a csillagok egy forró délutánon.”
 
Támogasd Dhondup Wangchen-t céljai elérésében!
 
 

 

Nataša Kandič - Az Emberi Jogi Védelmezők csapatának tagja

2010.06.18. 09:35 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Natasa Kandič szerbiai jogász és emberi jogi aktivista, aki máig kifogásolja a volt Jugoszlávia 1990-es években történt felbomlása során a szerb hadsereg, rendőrség és paramilitáris erők által elkövetett háborús bűnökben vétkesek büntetlenségét.

 

 

Nataša Kandič, szerbiai jogász és emberi jogi aktivista, továbbra is azon dolgozik, hogy a volt Jugoszlávia 1990-es években történt felbomlása során a szerb hadsereg, rendőrség és paramilitáris erők által elkövetett háborús bűnök elkövetői nem maradjanak büntetlenek. Az állandó halálos fenyegetések és támadások ellenére Nataša Kandič kitart azon elhatározása mellett, hogy a bűnösöket az igazságszolgáltatás elé állítsa.

 

A háborúk

A becslések szerint 130.000 embert gyilkoltak meg a volt Jugoszlávia területén az 1990-es években folyt horvátországi, bosznia-hercegovinai és koszovói fegyveres konfliktusokban. Körülbelül 30.000 ember „eltűnt” vagy elrabolták.


Az esetek zömében erőszakkal vitték el őket otthonukból és soha többé nem látták őket élve, többségük gyilkosság áldozata lett. Sokuk testét tömegsírokból exhumálták és visszaadták családjuknak, de legalább 15.000 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. A régió legtöbb államában a háborús bűnök kivizsgálását és a bűnvádi eljárásokat továbbra is akadályozza a politikai akarat hiánya, sőt néha maga a kormányzat.

 

Valóság és igazság

1992-ben Nataša Kandič létrehozta a Humanitárius Jogi Központot (HLC – Humanitarian Law Center). Ez az emberi jogokkal foglalkozó, nem kormányzati szerv a háborús bűncselekmények és más, a szerb hatóságok által elkövetett emberi jogsértések dokumentálását végzi, valamint segíti az áldozatok családjait az igazság felkutatásában.

2006-ban Nataša Kandič megalapította a RECOM-ot, a háborús bűnök áldozatainak szövetségeit és szervezeteit tömörítő regionális összefogást, azzal a céllal, hogy az felállítson egy, a régióban lezajlott háborúk tényeit kivizsgáló és azokat a nyilvánosság elé táró bizottságot. Nataša Kandič hiszi, hogy a jövő konfliktusainak megakadályozásában döntő szerepe van annak, hogy feltárjuk a múlt igazságait. „30-40 évente háború dúl a Balkánon, de soha nem volt lehetőségünk rá, hogy megtudjuk, valójában mi történt, mert ezt a hatóságok mindig elleplezték. Ha közösen meg tudnánk találni az igazságot, megállíthatnánk a tények politikai manipulációját és megakadályozhatnánk a jövő konfliktusait.” – vallja Nataša Kandič.

Hasonlóan más, a háborús bűntettekért való felelősségre vonáson fáradozó szerbiai emberi jogvédőkhöz, Nataša Kandičot is ismétlődő fenyegetések és támadások érik a kormányzat, a hadsereg, a rendőrség, a média és jobboldali csapatok részéről. Azzal vádolják, hogy elárulja hazáját; köztisztviselők, prominens politikusok és háborús bűncselekményekkel vádoltak perlik rosszhiszeműen.

 

Támogasd Nataša Kandičot, hogy elérje célját!

 

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/stop-obstruction-justice-system-serbia

 

 

 

Gyakornoki felhívás - Irodai fordító

2010.06.17. 10:43 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

GYAKORNOKI LEHETŐSÉG

Amnesty International Magyarország
Az Amnesty International Magyarország rendszeresen fogad önkéntes gyakornokokat budapesti irodájában. Két munkatársunk mellett jelenleg 1 állandó gyakornokunk van, egy aktivista koordinátor. Fordítói gyakornokunk gyakornoksága május elején lejárt, azóta önkéntesként tevékenykedik nálunk. Az ő helyére keresünk most gyakornokot. A gyakornokoktól kapott segítséget nagyra értékeljük. Ezt igyekszünk a lehető legmagasabb szintű gyakornoki program biztosításával meghálálni.
Jelenleg
önkéntes irodai fordító gyakornokot
keresünk.
Feladatkör: Irodai fordító (gyakornok): angol-magyar
Időtartam: minimum 4 hónap
Kezdés időpontja: 2010. Július 1.
Elvárások:
angol és magyar nyelv kiváló szintű ismerete
megbízhatóság
proaktivitás
Munkavégzés helye: az Amnesty International Magyarország irodája/otthonról minimum heti 20 órában
Jelentkezés módja: angol és magyar nyelvű önéletrajzod, valamint fél oldalas angol és magyar nyelvű motivációs leveledet kérjük küldd az office@amnesty.hu e-mail címre, „Irodai Fordító 2010” című tárggyal.
Jelentkezési határidő: 2010. június 24. 23:59 (csütörtök)
Értesítés a második fordulóba való továbbjutásról: 2010. június 25. (péntek)
Szóbeli interjú (második forduló): 2010. június 28. és 29.
Sok sikert kívánunk mindenkinek!
 

 

Mukhmed Gazdiev - az Emberi Jogi Védelmezők csapatának tagja

2010.06.16. 09:39 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az ingusföldi Mukhmed Gazdiev még mindig keresi fiát, akit 2007-es elrablása óta nem látott. Mukhmed Gazdiev eltökélten kampányol azért, hogy felhívja a figyelmet a biztonsági erőknek az eltűnésekben játszott szerepére.
 
 
Mukhmed Gazdiev 29 éves fiát, Ibragim Gazdievet állítólag fegyveres férfiak rabolták el még 2007-ben Ingusföldről, az Orosz Föderáció egyik köztársaságából. A fiút azóta sem látták, családja úgy gondolja, titokban tartják, vagy tartották fogva. Mukhmed Gazdiev rendületlenül keresi fiát és kampányol azért, hogy felhívja a figyelmet a biztonsági erők állítólagos szerepére az eltűnésekben.

 

ELRABLÁSOK ÉS ELTŰNÉSEK

Az elrablási és eltűnési esetek – melyek egy részét egybehangzó állítások szerint a biztonsági erők követtek el – hátterében a fegyveres ellenzéki csoportok által az ingusföldi kormányhivatalnokok és civilek elleni megszaporodott támadások állnak, vagyis azok a törvények végrehajtására hivatott szervek „ellen-terrorista műveletei”.

 

ELTŰNVE, DE NEM FELEDVE

Bár a nyugdíjas történelem tanár Mukhmed Gazdiev öregedő, munkaképtelen (karok nélkül született) és rossz egészségügyi állapotban van, folytatja a fia utáni kutatást. Számos ingusföldi és moszkvai hivatalnokhoz fordult már, beleértve az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint, a korábbi ingusföldi elnököt, Murat Ziazikovot és a jelenlegit, Yunus-Bek Evkurovot.
2007. novemberében egy a segítségével szervezett, az ingusföldi emberi jogsértések elleni tüntetés során bántalmazták. 2008. májusában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat átkutatta otthonát, egy a szomszédos házra kiadott engedélyre hivatkozva. – számol be a történtekről Mukhmed Gazdiev.
Mukhmed Gazdiev felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a fegyveres erőknek az ingusföldi eltűnésekben játszott szerepe napirendre kerüljön.
Ha valaki elveszíti a fiát vagy a lányát, mindent megtesz azért, hogy megtalálja. Én a világhoz fordulok … hogy minden lehetségest tegyen meg annak érdekében, hogy foglalkozzanak az üggyel … Sokan tűntek el … én mindegyikük nevében szólok, köztük a fiamért.” – mondja Mukhmed Gazdiev.
 
TÁMOGASD MUKHMED GAZDIEVET, HOGY ELÉRJE CÉLJÁT!

 

Belvárosi Foci Mozi és az AI Emberi Jogi védelmezőinek nemzetközi csapata

2010.06.15. 12:15 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

 

Lépjünk Fel Együtt - Az Emberi Jogok védelmezőinek nemzetközi csapata

 

 

32 nemzet csapata küzd a 2010-es dél-afrikai Labdarúgó Világbajnokság kupájáért, ezzel egy időben egy másik csapat sorakozott fel, hogy az emberi jogokért harcoljon.

 

A Lépjünk Fel Együtt csapatának 11 tagja az emberi jogok védelmében, egy közös célért küzd – egyenlőségért, méltóságért és igazságért mindenkinek.

 

Bármi is legyen az az emberi jog, amiért küzdenek, biztos hogy komoly ellenállással kell szembenézniük. De a Te segítségeddel, a Lépjünk Fel Együtt csapata győzhet.

 

Légy az emberi jogok bajnoka: támogasd a Lépjünk Fel Együtt csapatát!

 

 

 

A Belváros Foci Mozi jóvoltából minden nap délután 1-től aláírhatod a Szabadság téren az AI új petícióit, amelyekben az AI csapatát támogatod. STámogatásodat matricával, kitűzővel háláljuk meg, és megfújhatod az Amnesty Vuvuzeláját, ami nem is olyan könnyű, mint hinnéd!!!

 

Belvárosi foci mozi: http://www.facebook.com/event.php?eid=131469336871114#!/pages/Belvarosi-Foci-Mozi-Klub-Kovesd-a-vb-t-a-Szabadsag-teri-orias-kivetiton/107193985993463?ref=ts)

 

Amnesty honlap: http://www.amnesty.org/en/worldcup2010

 

Aktivista levél 12. szám

2010.06.11. 14:57 | zsofi85 | Szólj hozzá!

                                               Aktivista levél
                                      12. szám – 2010. június 11.

Kedves Mindenki!
Sok izgalom és változás van mögöttünk, ha visszatekintünk az elmúlt két hétre. Megtartottuk az Éves
Jelentés sajtótájékoztatóját, és Orsi azóta már számos médiában szerepelt a jeletéssel kapcsolatban.
Időközben két gyakornokunknak (Flóra és Zsombor) is lejárt a szakmai gyakorlata, Zsombor azonban még július végéig önkéntesként folytatja a munkát az irodában.

IRODA
Rendkívüli Közgyűlés
Május 30-án, vasárnap tartottuk meg a Rendkívüli Közgyűlést, amely során megválasztásra került az AI
Magyarország új Elnöksége és Ellenörző Testülete.

Új gyakornoki pozíciók:
Önkéntes kampánykoordinátori aszisztens gyakornok: Meghosszabbítottuk a gyakornoki pozícióra való
jelentkezés határidejét. Június 17-ig várjuk a gyakornoki jelentkezéseket angol és magyar nyelvű
önéletrajzzal és motivációs levéllel az office@amnesty.hu címre.
További információk: http://amnestyaktivizmus.blog.hu/2010/06/04/gyakornoki_felhivas_2
Önkéntes irodai fordító gyakornok:
Május 10-én lejárt az irodai fordítónk, Zsombor gyakornoksága, aki azonban a munkát önkéntesként
folytatja július végéig. Helyére keresünk magas szintű angol nyelvtudással rendelkező, önkéntes fordítói
gyakornokot. Angol és magyar nyelvű önéletrajzzal és motivációs levéllel várjuk a jelentkezéseket az
office@amnesty.hu e-mail címre.
További információk:
http://amnestyaktivizmus.blog.hu/2010/06/09/onkentes_irodai_fordito_gyakornokot_keresunk

LMBT kampány
Antidiszkriminációs irányelv:
Június 3-án lezárult a kampány. Összesen több mint ötvenezer aláírást sikerült összegyűjtenie a
mozgalomnak. Magyarországról 180 aláírás és 150 e-mail gyűlt össze. Ezúton is ismételten köszönjük
Mindenkinek, aki aláírta a petíciót ezzel is segítve az Amnesty Internationalt az irányelv elfogadtatásában.

AKTIVIZMUS
Európa Kiadó május 28-29-30.:
Az AI Magyarország az esemény két napján vett részt elsősorban az emberi jogi galériával és az
antidiszkriminációs irányelvet célzó petícióval. 8 aktivistánk és az iroda személyzete, gyakornokai
segítették a kétnapos munkát. 180 aláírást gyűjtöttük össze az Antidiszkriminációs Irányelv petíciójához, és 4 új aktivistával bővöltünk. A két nap sok munkával, de nagyon jó hangulatban telt. Köszönjük mindenkinek, aki segített a lebonyolításban és az előkészületekben!
Aktivista tréning:
Május 22-én aktivista tréninget tartott Takács Dorisz az AI Magyarország irodájában. A tréning során a
résztvevők az AI történetéről, működéséről és felépítéséről, valamint emberi jogi ismeretekből kaptak
képzést, illetve felkészültek az Európa Kiadó hétvégéjére. Célunk, hogy rendszeres időközökkel tartsunk aktivista képzéseket.
Új aktivisták:
Az elmúlt két hét során 8 új aktivistával bővültünk! Köszöntünk Titeket a az AI Magyarország csapatában!

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK
Futball Világbajnokság:
A foci vb idejére az AI egy levélíró maratont hirdet „Álljunk fel egységben” címmel. A kampány során 11
olyan emberi jogi harcosért szóló petíció aláíratása a cél, akiket hazájukban emberi jogi munkájuk miatt
üldöznek. Az AIM a Budapesti Foci Mozi-val közösen a vb ideje alatt a Szabadság téren kampányol, ahol az arrajárók az aláírás mellett kipróbálhatják emberi jogi gombfocinkat is. Aktivistákat keresünk erre az időre. Jelentkezzetek az aktivizmus@amnesty.hu e-mail címen!
Sziget2010:
Két kerekasztallal is regisztráltunk a Civil Színpadra; „Jogtalanul!”, valamint „Melegjogok, láthatóság,
Pride-ok” címmel. Két héten belül kerül elbírálásra a pályázatunk. Remélhetőleg nem csak standdal,
hanem ezzel a két kerekasztal-beszélgetéssel is megjelenhetünk majd a Szigeten. Hamarosan eldől, hány ingyenes bérletet és napijegyet tud biztosítani az AIM.
Aktivista találkozó:
Minden pénteken este 6-tól aktivista találkozó a Gödörben, amelynek célja, hogy megbeszéljük az aktuális eseményeket, programokat, beszélgessünk emberi jogi témákról, az Amnesty-ről, illetve hogy
megismerjük egymást. Gyere el Te is!
Facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=128973030465090

WEBES MEGJELENÉS
Honlap: www.amnesty.hu
A honlap folyamatos frissítés és szerkesztés alatt áll.
Twitter: http://twitter.com/
Kövessetek a twitteren minket!
AIHUCampaigner – folyamatos értesítés az eseményekről, sajtónyilatkozatokról, emberi jogi munkáról
Picasa: http://picasaweb.google.hu/amnesty.hu
Már a Picasa-n is megtalálhatjátok a legfrissebb fotókat!
Facebook:
Folyamatos hírek, események a facebook-on!
http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Amnesty-International-Magyarorszag/44847086574
Blog: http://amnestyaktivizmus.blog.hu/
 

Activist Newsletter 12. issue

2010.06.11. 14:53 | zsofi85 | Szólj hozzá!

                                            Activist newsletter
                                        12. issue – June 11. 2010.
Dear Readers!
A lot of exciting changes took place in the last two weeks. We held the press conference for the Annual
Report and Orsi had several media appearances in connection with the Report. In the meantime, our two
interns (Flóra and Zsombor) trtraineeships has expired, but Zsombor continues to work as a volunteer in
the office until the end of July.
OFFICE
Extraordinary General Meeting
We held our Extraordinary General Meeting on May 30, Sunday, during which AIHU's new Board and
Supervisory Body was elected.
New trainee positions:
Volunteer campaign coordinator assistant trainee: We have extended the application date for the trainee
position. We are accepting applications until June 17. Please send Your Hungarian and English CV, and
cover letter to office@amnesty.hu.
Further information: http://amnestyaktivizmus.blog.hu/2010/06/04/gyakornoki_felhivas_2
Volunteer in-office translator trainee:
On May 10. our in-office translator's internship has expired, but he will continue to work in the same
position as a volunteer until the end of July. We are looking for a volunteer in-office translator with a high
level of English. Please send Your Hungarian and English CV, and cover letter to office@amnesty.hu.
Further information:
http://amnestyaktivizmus.blog.hu/2010/06/09/onkentes_irodai_fordito_gyakornokot_keresunk
LGBT campaign
Anti-discrimination Directive:
This campaign was closed on July 3. Amnesty International collected altogether 50.000 signatures.180
signatures and 150 e-mails were collected from Hungary. We would like to thank everyone, who signed
the petition, thereby helping the adoption of the Directive.
ACTIVISM
Európa Kiadó May 28-29-30.:
AIHU participated mostly on the first two days of this event with a human rights gallery and the petition
for the Anti-discrimination directive. 8 activists and the office staff and interns helped our work during
these two days. We collected 180 signatures for the Anti-discrimination Directive and we now have 4 new
activists. These two days were spent with a lot of work, but in a good mood. We would like to thank
everyone, who helped us!
Activist training:
On May 22, Dorisz Takács held an activist training in AI Hungary's office. During the training, the
participants learned about human rights, the history, operations and structure of AI, and prepared for the
Europa Kiadó weekend. We would like to hold trainings at regular intervals.
New activists:
During the last two weeks, we had 8 new activists joining Amnesty International. Welcome to the team!
UPCOMING EVENTS
Football World Cup:
Amnesty International is starting a letter writing marathon titled “Stand Up United,” in time for the World
Cup. We are looking to get signatures for 11 human rights defender's petitions, who are persecuted in
their own country for the work they do. AIHU, together with Foci Mozi, will be campaigning on Szabadság
square during the world cup, where those interested can sign the petitions and try our human rights
button soccer.
We are looking for activists for this event. Please apply at aktivizmus@amnesty.hu!
Sziget2010:
We registered with two round table discussions at the Civil Stage; “Lawless!”, and “Gay rights, visibility,
Prides”. Our application will be evaluated within the next two weeks. Hopefully we will not only have a
stand on Sziget, but we will be able to hold our discussions too.
We will soon know, how many free passes we can supply for our activists.
Activist meet-up:
We have an activist meet-up every Friday from 6 PM at Gödör, to discuss current events, programmes, to
talk about human rights issues, about Amnesty and to get to know each other. You too are welcome!
Facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=128973030465090

 

Önkéntes irodai fordító gyakornokot keresünk!

2010.06.09. 14:34 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

GYAKORNOKI LEHETŐSÉG
Amnesty International Magyarország
 
 

Az Amnesty International Magyarország rendszeresen fogad önkéntes gyakornokokat budapesti irodájában. Két munkatársunk mellett jelenleg 1 állandó gyakornokunk van, egy aktivista koordinátor. Fordítói gyakornokunk gyakornoksága május elején lejárt, azóta önkéntesként tevékenykedik nálunk. Az ő helyére keresünk most gyakornokot. A gyakornokoktól kapott segítséget nagyra értékeljük. Ezt igyekszünk a lehető legmagasabb szintű gyakornoki program biztosításával meghálálni.

Jelenleg
önkéntes irodai fordító gyakornokot
keresünk.
Feladatkör: Irodai fordító (gyakornok): angol-magyar
Időtartam: minimum 4 hónap
Kezdés időpontja: 2010. Július 1.
Elvárások:
angol és magyar nyelv kiváló szintű ismerete
megbízhatóság
proaktivitás
Munkavégzés helye: az Amnesty International Magyarország irodája/otthonról minimum heti 20 órában
Jelentkezés módja: angol és magyar nyelvű önéletrajzod, valamint fél oldalas angol és magyar nyelvű motivációs leveledet kérjük küldd az office@amnesty.hu e-mail címre, „Irodai Fordító 2010” című tárggyal.
Jelentkezési határidő: 2010. június 24. 23:59 (csütörtök)
Értesítés a második fordulóba való továbbjutásról: 2010. június 25. (péntek)
Szóbeli interjú (második forduló): 2010. június 28. és 29.
Sok sikert kívánunk mindenkinek!
 

 

Gyakornoki felhívás

2010.06.04. 15:28 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 GYAKORNOKI LEHETŐSÉG

Amnesty International Magyarország


Az Amnesty International Magyarország rendszeresen fogad önkéntes gyakornokokat budapesti irodájában. Két munkatársunk mellett jelenleg 3 állandó gyakornokunk van, egy aktivista koordinátor, egy fordító, és egy kampánykoordinátori asszisztens, akinek gyakornoksága a hónap végén jár le. A gyakornokoktól kapott segítséget nagyra értékeljük. Ezt igyekszünk a lehető legmagasabb szintű gyakornoki program biztosításával meghálálni.


Jelenleg

önkéntes kampánykoordinátori asszisztens gyakornokot
keresünk.

Feladatkör: kampánykoordinátori asszisztens (gyakornok)
 

Főbb feladatok:

  • A kampánykoordinátorral együttmüködve a kampánycélok megvalósítása
  • Kampányainkról leírás és összefoglaló készítése
  • Kampánynaptár és weboldal rendszeres frissítése
  • Helyi partner civil szervezetekkel való kapcsolattartás
  • Médiamunka (sajtónyilatkozatok kiadása, sajtófigyelés)
  • Az Amnesty International Magyarország akcióinak, kampányainak megtervezése, lebonyolítása
  • Az Amnesty International Magyarország képviselete saját rendezvényeken

Időtartam: júliustól- szeptemberig (minimum 3 hónap)
Kezdés időpontja: megbeszélés alapján egyeztetve, de legkésőbb 2010. július 1.
Elvárások:
    • angol és magyar nyelv kiváló szintű ismerete
    • megbízhatóság
    • proaktivitás

Munkavégzés helye: az Amnesty International Magyarország irodája
Munkavégzés ideje: minimum heti 20 óra
Jelentkezés módja: angol és magyar nyelvű önéletrajzod, valamint fél oldalas angol és magyar nyelvű motivációs leveledet kérjük küldd az office@amnesty.hu e-mail címre, „Kampánykoordinátori Asszisztens 2010” című tárggyal.
Jelentkezési határidő: 2010. június 17. 23:59
Értesítés a második fordulóba való továbbjutásról: 2010. június 18.
Szóbeli interjú (második forduló): 2010. június 21 illetve június 22. (időtartama: 20 perc)

Sok sikert kívánunk mindenkinek!


 

Pozsony Pride/Bratislava Pride

2010.05.31. 11:10 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Nézzétek meg a pozsonyi pride-on készült nagyszerű képeinket!

http://picasaweb.google.hu/amnesty.hu/BratislavaPride2010#

A képeket Jakab Magdának köszönhetjük!

*********************

Great photos of Bratislava Pride on picasa!

http://picasaweb.google.hu/amnesty.hu/BratislavaPride2010#

Thank you Magda Jakab for the pics!