Amnesty Aktivizmus

Szeretnénk, ha az Amnesty International aktivistái tudnának egy helyet maguknak az Interneten, ahol értesülhetnek a legfrissebb eseményekről, kampányokról és Sürgős Akciókról. Ezért jött létre ez a blog.

Utolsó kommentek

Videó

Nataša Kandič - Az Emberi Jogi Védelmezők csapatának tagja

2010.06.18. 09:35 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Natasa Kandič szerbiai jogász és emberi jogi aktivista, aki máig kifogásolja a volt Jugoszlávia 1990-es években történt felbomlása során a szerb hadsereg, rendőrség és paramilitáris erők által elkövetett háborús bűnökben vétkesek büntetlenségét.

 

 

Nataša Kandič, szerbiai jogász és emberi jogi aktivista, továbbra is azon dolgozik, hogy a volt Jugoszlávia 1990-es években történt felbomlása során a szerb hadsereg, rendőrség és paramilitáris erők által elkövetett háborús bűnök elkövetői nem maradjanak büntetlenek. Az állandó halálos fenyegetések és támadások ellenére Nataša Kandič kitart azon elhatározása mellett, hogy a bűnösöket az igazságszolgáltatás elé állítsa.

 

A háborúk

A becslések szerint 130.000 embert gyilkoltak meg a volt Jugoszlávia területén az 1990-es években folyt horvátországi, bosznia-hercegovinai és koszovói fegyveres konfliktusokban. Körülbelül 30.000 ember „eltűnt” vagy elrabolták.


Az esetek zömében erőszakkal vitték el őket otthonukból és soha többé nem látták őket élve, többségük gyilkosság áldozata lett. Sokuk testét tömegsírokból exhumálták és visszaadták családjuknak, de legalább 15.000 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. A régió legtöbb államában a háborús bűnök kivizsgálását és a bűnvádi eljárásokat továbbra is akadályozza a politikai akarat hiánya, sőt néha maga a kormányzat.

 

Valóság és igazság

1992-ben Nataša Kandič létrehozta a Humanitárius Jogi Központot (HLC – Humanitarian Law Center). Ez az emberi jogokkal foglalkozó, nem kormányzati szerv a háborús bűncselekmények és más, a szerb hatóságok által elkövetett emberi jogsértések dokumentálását végzi, valamint segíti az áldozatok családjait az igazság felkutatásában.

2006-ban Nataša Kandič megalapította a RECOM-ot, a háborús bűnök áldozatainak szövetségeit és szervezeteit tömörítő regionális összefogást, azzal a céllal, hogy az felállítson egy, a régióban lezajlott háborúk tényeit kivizsgáló és azokat a nyilvánosság elé táró bizottságot. Nataša Kandič hiszi, hogy a jövő konfliktusainak megakadályozásában döntő szerepe van annak, hogy feltárjuk a múlt igazságait. „30-40 évente háború dúl a Balkánon, de soha nem volt lehetőségünk rá, hogy megtudjuk, valójában mi történt, mert ezt a hatóságok mindig elleplezték. Ha közösen meg tudnánk találni az igazságot, megállíthatnánk a tények politikai manipulációját és megakadályozhatnánk a jövő konfliktusait.” – vallja Nataša Kandič.

Hasonlóan más, a háborús bűntettekért való felelősségre vonáson fáradozó szerbiai emberi jogvédőkhöz, Nataša Kandičot is ismétlődő fenyegetések és támadások érik a kormányzat, a hadsereg, a rendőrség, a média és jobboldali csapatok részéről. Azzal vádolják, hogy elárulja hazáját; köztisztviselők, prominens politikusok és háborús bűncselekményekkel vádoltak perlik rosszhiszeműen.

 

Támogasd Nataša Kandičot, hogy elérje célját!

 

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/stop-obstruction-justice-system-serbia

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amnestyaktivizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr562090784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása