Amnesty Aktivizmus

Szeretnénk, ha az Amnesty International aktivistái tudnának egy helyet maguknak az Interneten, ahol értesülhetnek a legfrissebb eseményekről, kampányokról és Sürgős Akciókról. Ezért jött létre ez a blog.

Utolsó kommentek

Videó

Shadi Sadr - Az Emberi Jogi Védelmezők nemzetközi csapatának tagja

2010.06.23. 15:35 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Shadi Sadr

 

Shadi Sadr iráni ügyvéd, aki sikeresen változtatta meg több nő halálos ítéletét. Emellett újságíróként és női jogi aktivistaként is tevékenykedik. Ez a fénykép például még akkor készült, amikor Shadi több mint négy éve Iránban a nők elleni jogi diszkrimináció felszámolására szólított fel.


IRÁNI NŐK
Az iráni nőknek széleskörű jogi megkülönböztetéssel kell szembenézniük. Nincsenek egyenlő jogaik a házasság, válás, szülői felügyelet, öröklés és a sérülési kárpótlás területén. Az iráni bíróságokon, a nők tanúvallomása csak fele annyit ér, mint a férfiaké. Bár a lányok 13 éves koruktól házasodhatnak, az apák engedélyt kérhetnek, hogy fiatalabban adják férjhez lányaikat.

EGYENLŐSÉGET MINDENKINEK
Shadi Sadr a Raahi, egy nőknek szóló jogi tanácsadó központ igazgatója volt 2006 márciusáig, amikor a hatóságok bezáratták. Ugyanabban az évben segített megalapítani a Women's Field nevű, női jogi aktivista szervezetet, akik többek között az „Állítsuk le a megkövezést örökre” című kampányt is kezdeményezték. Ezt a kegyetlen büntetést a mai napig alkalmazzák Iránban.
Shadi alapította a Zanan-e Iran (Iráni Nők) iráni női jogi aktivisták munkájának szentelt weboldalt és rendszeresen írt iráni nőkről és törvényes jogaikról.


SZÁMŰZETÉSBEN
A nők egyre inkább szembeszállnak az őket érintő diszkriminációval. De törekvéseiket a hatóságok gyanakvással fogadták és válaszlépésként megfélemlítési és elnyomó kampányt indítottak ellenük. Shadi Sadr-t már legalább kétszer tartóztatták le és tartottak fogva, legutoljára 2009 júliusában és most száműzetésben kell élnie munkája miatt.
Annak ellenére, hogy el kellet hagynia az országot, Irán határain kívülről is tovább kampányol a nők jogaiért.

Támogasd Shadi Sadr-t céljai elérésében!

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/end-execution-stoning-iran

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amnestyaktivizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr402104128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása