Amnesty Aktivizmus

Szeretnénk, ha az Amnesty International aktivistái tudnának egy helyet maguknak az Interneten, ahol értesülhetnek a legfrissebb eseményekről, kampányokról és Sürgős Akciókról. Ezért jött létre ez a blog.

Utolsó kommentek

Videó

SÜRGŐS AKCIÓ!!! (háttér anyag)

2009.03.08. 15:09 | dorisz1987 | Szólj hozzá!

Afganisztán: Az afgán kormánynak határozott lépéseket kell tennie az emberi jogi jogvédők biztonságának szavatolása érdekében

 

„Folyamatosan halálos fenyegetéseket kapok és egyszer megkísérelték elrabolni a 9 éves fiamat. Akik megfenyegettek, leszögezték, hogyha nem zárom be a veszélyben lévő nők számára fenntartott menedékházat, szembe kell néznem a következményekkel.”

Shahla, egy női emberi jogi jogvédő, aki olyan nők számára tart fenn egy menedékházat, akik családon belüli erőszak és kényszerházasság áldozatai.

 

2001 októberében, a megszálló Tálib erők elűzését célzó, USA által vezetett nemzetközi beavatkozáskor az afgán kormány ígéretet tett arra, hogy védeni fogja a nők jogait és elősegíti a nemek közti egyenlőséget Afganisztánban. Ennek ellenére 8 év eltelte után sem történt változás az afgán nők helyzetében, ahogy azt Shahla példája is mutatja.

 

A tálibok bukása óta volt néhány előrelépés a nők helyzetében, mint a Nők ügyeiért felelős Minisztérium megalapítása, az alkotmány módosítása, amely a nőknek egyenlő jogokat biztosít, fejlesztették az oktatáshoz való hozzáférést és a nők bejutását a parlamentbe. Ennek ellenére az afgán nőknek még mindig széles körben kell családon belüli erőszakkal, fegyveres erők által elkövetett emberrablásokkal, nemi erőszakkal és kényszerházassággal szembesülniük.

 

Egy kevés bátor női emberi jogi jogvédő próbára teszi a nők helyzetét és olyan akciókkal promótálják az emberi jogokat, mint a jogsértések nyilvánosságra hozatala, menedékházak üzemeltetése, családtervezési programok szervezése, vagy a gyermekek tudatosságának felébresztése a kényszerházasságokról. Ezeknek a bátor nőknek folyamatosan szembesülniük kell zaklatással és támadásokkal. Gyakorlatilag a társadalom hatalommal rendelkező rétegei, egyes kormánytagok és a tálibokhoz közelálló kormányellenes szövetség tagjai felelősek ezekért. Néhány esetben a saját családtagjaik támadnak ezekre a nőkre, mert szégyellik a szókimondásukat. Több példa is volt arra, hogy ezeket a női jogvédőket halálosan megfenyegették, emberrablást kíséreltek meg ellenük, vagy családtagjaik ellen, megtámadták őket, beleértve a savas támadásokat is. Néhányuknak el kellett hagyniuk a hazájukat, míg másokat megöltek, amiért felemelték a hangjukat.

 

2007-ben Zakia Zakit lőtték le, miközben két fia mellett aludt. Ő volt a Parwan tartományi Béke Rádió igazgatója és a helyi hadúr elleni ellenállás hangja. Zaki korábban több halálos fenyegetést kapott, miután kritizálta a helyi kormányzót és a tálibokat. Ez idáig senkit nem állítottak a törvény elé, hogy feleljen ezért a rettenetes bűnért.

 

Laila, egy emberi jogi jogvédő, aki a háborús bűnök áldozataiért dolgozott, elmondta az Amensty Internationalnak: ”2007 óta folyamatos fenyegetésben élek, e-maileket kapok ismeretlenektől, követnek és zsarolnak, hogy megölnek. 2008 első hat hónapjában kétszer kísérelték meg elrabolni a gyermekeimet úton hazafele az iskolából.”

 

A politikai akarat hiánya, mind a formális és informális igazságügyi rendszerben, megerősíti a büntetlenség légkörét és megvédi azokat a kulturális jogsértő gyakorlatokat, amelyek elnyomják a nők jogait. A rendőrség, a bíróság és a helyi jirgas (törzsi tanácsok) ritkán veszik komolyan a nők panaszait és az elkövetőket is csak esetenként állítják az igazság elé, amiért erőszakot követtek el nők jogai ellen.

 

Habár Afganisztán aláírta a CEDAW egyezményt, és alkotmányában egyenlő jogokat biztosít nőknek és férfiaknak – és a nemzetközi közösség támogatását is élvezi, amely az országnak adott anyagi források 90%-át szociális fejlesztésekre adja – ez idáig nem sikerült biztosítani minden afgán nő és lány emberi jogainak tiszteletét és védelmét.

 

Az afgán nők helyzetének javítása érdekében ez első valódi lépés az lenne, ha a kormány azonnali és hatékony lépéseket tenne a női emberi jogi jogvédők biztonságának szavatolása érdekében, hogy félelem és kockázat nélkül be tudják tölteni létfontosságú szerepüket és terjeszthessék az emberi jogokat.  

A Nemzetközi Nőnap alkalmából te is tégy azért, hogy a női emberi jogi jogvédőket megfelelően óvja az afgán kormány.

 

Követelj megfelelő védelmet az afgán női jogvédőknek

A női emberi jogi jogvédők egyre fokozódó fenyegetettség alatt állnak Afganisztánban. Többen közülük halálos fenyegetéseket kapnak, emberrablási kísérletet követnek el ellenük vagy családtagjaik ellen. Tragikusan több nőt meggyilkoltak, amiért felemelték a hangjukat, míg másoknak el kellett hagyniuk az országot.

 

Írj Karzai Elnök Úrnak, hogy a kormány azonnali és hatékony lépéseket tegyen a női emberi jogi jogvédők biztonságának szavatolása érdekében, hogy félelem és kockázat nélkül be tudják tölteni létfontosságú szerepüket és terjeszthessék az emberi jogokat. 

 

Címkék: akció háttér sürgős anyag

A bejegyzés trackback címe:

https://amnestyaktivizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr99989362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása