Amnesty Aktivizmus

Szeretnénk, ha az Amnesty International aktivistái tudnának egy helyet maguknak az Interneten, ahol értesülhetnek a legfrissebb eseményekről, kampányokról és Sürgős Akciókról. Ezért jött létre ez a blog.

Utolsó kommentek

Videó

Cseppgyerek beköszöntő

2009.10.21. 20:28 | zsofi85 | Szólj hozzá!

Ezt az eseményt hivatalosan nem az Amnesty International Magyarország szervezi

Bódis Kriszta - Cseppgyerek beköszöntő

A "Cseppgyerek" (www.cseppgyerek.blog.hu) a hétesi modellprogramban résztvevő gyerekek és önkéntesek blogja.
A 2009-es hétesi nyári tábor egyik alkotócsoportjának a média csapat gyerek bloggereinek tudósításait már olvashatták itt: www.hetes09.blog.hu 
Most elindítottuk a folytatást, a Cseppgyerek blogot is.
 
"A hétesi modellprogram személyes álmom volt sokáig. Aztán időről-időre számos támogató bekapcsolódott a munkába. Mára már nem csak adományozók, de állandó önkéntesek, a telepi családok, ózdi iskolák vezetői, és sok tenni vágyó ember, intenzíven dolgozunk, hogy megcsináljuk és megmutassuk, hogyan lehet civil aktivitással példaértékű eredményeket elérni a hátrányos helyzetű, marginalizálódott csoportok integrációjában, az ő együttműködésükkel. Vagyis közösen. A hétesi modellprogram közös álmunk lett. Pontosabban hétköznapjaink szerves része.
Magam író, dokumentumfilmes, pszichológusként, a teleppel 1998 óta vagyok kapcsolatban. A közösség legtekintélyesebb tagja azóta barátom. Róla készítettem három éven keresztül első, az Isten adóssága című dokumentumfilmet. A gyermekei kereszt anyjaként azóta családtagnak számítok. 
Mikor először jártam Ózdon, a hétesi roma telepen, azt gondoltam, hogy pusztán a filmjeimmel segíthetek a társadalmi igazságtalanságok, problémák kezelésében. Hogy komolyan hozzájárulok a társadalmi egyensúly visszaállításához. De hamarosan fel kellett hagyjak a hagyományos forgatással. Nem bírtam tovább csupán néma, tehetetlen  tanúja lenni a család és egy kirekesztett csoport életének, megpróbáltatásainak. Cselekvő félként akartam részt venni a telep mindennapjaiban. Erkölcstelennek, embertelennek láttam minden más lehetséges magatartásformát. Nagy ívben tettem az ún. objektivitásra, szakmára, határokra, még a saját magánéletemre is. Szerencsére fölborult minden. Nagyjából ez a borulás volt méltó ahhoz a botrányhoz, amihez én már -sem, mint alkotó, sem, mint hétköznapi ember- nem akartam asszisztálni tovább.
Ez az első tapasztalat, ez az aktivitás az általam létrehozott dokumentumfilmes nyelv alapja lett. Lényege a közelség és a belülről történő megmutatás. A cselekvés közvetlenségéből születő hitelesség. 
Dokumentumfilmesként tehát az első pillanatban szembe kellett néznem azzal,  hogy a film, az alkotás, a művészet kevés. Együttérzés és az együttérzésből fakadó aktivitás nélkül a művészet luxus, menekülés, gyengeség, önfelmentő hazugság. Az alkotó emberek, mint ahogy minden ember, felelős azért a társadalomért, amelyben él. 
Az emberi közösségért érzett felelősségem felismerése vezetett ahhoz, hogy megértsem: a művészetnek fontos társadalmi szerepe van. Számomra a művészet komplex és integratív tevékenység. Tehát elsősorban cselekvés, demonstráció, szeretet. A hétesi modellprogrammal és azzal párhuzamosan, egész alkotói életművemmel ennek a felelősségvállalásnak a módozatain dolgozom." (Bódis Kriszta író, filmes, pszichológus, a modell vezetője)

 

fogalmak:
Bódis-módszer tágabban: ahogy a hétesi modell fölépül, szűkebben: az alkotás centrikus, pszichológiai elemekkel ötvözött foglalkozások/oktatás

Hétesi modellprogram: egy olyan komplex integrációs koncepció, amelyet egyetlen, de tipikus problémákkal küzdő hátrányos helyzetű csoportban, velük együtt fejlesztünk ki. A hétesi modell tapasztalatait általánosan alkalmazható módszertanná alakítjuk. A modellnek vannak koncepciói, de valójában az a gyakorlatban épül. Lépésről lépésre folyamatosan dolgozunk, de évtizedekben előre, legalább egy felnövekvő generációban gondolkodunk. A modell -a civil aktivitásokat inspiráló- tudásközpont és tanácsadói rendszer alapját  is képezi.  
 

A Hétesi modell három pillére: Inspirációs Együttműködés  (IE) 
Mediáció, Mentorálás és Integráció(MMI)  Mobilitás és Innováció (MI)

Hétesi nyári alkotótábor: a hétesi modellprogram része, alkotás centrikus foglalkozások a telepen belül, a gyerekeken keresztül a családok bevonásával.
 

Ezt az eseményt hivatalosan nem az Amnesty International Magyarország szervezi

A bejegyzés trackback címe:

https://amnestyaktivizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr431466232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása