Amnesty Aktivizmus

Szeretnénk, ha az Amnesty International aktivistái tudnának egy helyet maguknak az Interneten, ahol értesülhetnek a legfrissebb eseményekről, kampányokról és Sürgős Akciókról. Ezért jött létre ez a blog.

Utolsó kommentek

Videó

Törölték a Baltic Pride-ot! / Baltc Pride Cancalled!

2010.05.05. 15:19 | zsofi85 | Szólj hozzá!

 

Sajnálattal tudatjuk, hogy Vilnius Regionális Közigazgatási Bírósága ma reggel beleegyezett a vilniusi Pride felvonulási engedélyének a befagyasztására “ biztonsági veszélyeztetés”re hivatkozva annak ellenére, hogy (1) a vilniusi rendőrségi nyilvános közleménye szerint nincsenek biztonsági veszélyek és hogy készen állnak a felvonulás biztosítására valamint annak ellenére, hogy (2) a Litván Parlament Elnökének korábbi támogató nyilatkozatában kinyilvánította, hogy a felvonulásnak mindenképpen meg kell történnie. Eközben a Litván Meleg és Toleráns Fiatalok Egyesülete panaszt nyújtott be a Főügyésznek – aki a Közigazgatási Bírósághoz fellebbezett- illegális és diszkriminatív viselkedés miatt.
 
A Litván Köztársaság Elnöke, Dalia Grybauskaitė, reakciójában nyilvánosan kritizálta a bíró döntését, valamint megdöbbenését fejezte ki a különböző hatóságok közötti kommunikáció hiányában ami a kockázati tényezők felderítését illeti a Felvonulással kapcsolatban. Arra emlékeztetett, hogy a Litván Alkotmánybíróság biztosítja a szabad gyülekezéshez való jogot és hogy minden törvényes csoport/ szervezetnek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz.
 
A nemzetközi mozgalom jelenleg a litván Elnöknek küldendő levélen dolgozik valamint egy sürgős akciót is fontolóra vett. Folyamatosan tájékoztatni fogunk titeket a fejleményekről és a felvonulás napjára vonatkozó alternatív tervekről.

A nemzetközi mozgalom arra szeretné kérni a Baltic Pride minden résztvevőjét, hogy mindezek ellenére menjenek el a felvonulásra. Magyarországot két aktivista képviseli. A tervezett emberjogi konferencia (május 7.) és az LMBT filmfesztivál (máj. 6-9.) is meg lesz tartva. Van még lehetőség a felvonulás megtartására és alternatív terveket dolgoznak ki arra az esetre, ha megtagadják a lehetőséget, hogy tiltakozzunk, amiért felháborító módon megsértették a litván LMBT közösség véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadsághoz való jogát.

Meg szeretnénk köszönni minden hozzajárulásotokat és arra biztatunk titeket, hogy tartsátok fenn a nyomást. Ami ezekben a percekben történik Vilniusban, jól mutatja, milyen nagy szükség van az AI támogatására az LMBT jogok előremozdításához!
 
 
 
 
 
 
Dear All,
 
I regret to inform you that the judge of the Regional Administrative Court of Vilnius has agreed this morning to freeze permission for the pride march on the ground of "security threats", despite Vilnius police's public statement by which there are no threats and they are ready to protect the march and previous statement by the President of the Parliament of Lithuania saying that the march should take place. Meanwhile, the Lithuania Gay League and Tolerant Youth Association have filed a complaint against the Attorney General - who has made the appeal to the Administrative Court - accusing him of illegal and discriminatory conduct.

The President of the Republic of Lithuania, Dalia Grybauskaitė , already reacted publicly criticising thejudge's decision, saying that she is astounded by the miscommunication between the different bodies on the risk assessment for the Pride, whilst underlying that the police is ready to ensure safety. She recalled  that the Lithuanian Constitution guarantees the right to peacefully assembly and every lawful group / association has the right to freedom of expression.

AI is currently working on a letter to the President, and also considering an Urgent Action. We will keep you constantly updated about current developments and alternative plans for the day of the march.

The global movement is asking all the participants in the Baltic Pride to come anyway to Vilnius. AIHU will be represented by to activists. The planned human rights conference is still taking place on 7 May as well as the LGBT film festival (6-9 May). Maybe there is still an opportunity for the march to take place and we will develop alternative plans in case this opportunity is denied to protest against this outrageous violation of LGBT Lithuanian community's freedom of expression and freedom of assembly.

We want to thank you again for all the work and support you have undertaken and strongly encourage you to keep the pressure high. What it is happening in these hours in Vilnius clearly shows how much AI's support is needed.
Will keep you posted!
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amnestyaktivizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr91976608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása