Amnesty Aktivizmus

Szeretnénk, ha az Amnesty International aktivistái tudnának egy helyet maguknak az Interneten, ahol értesülhetnek a legfrissebb eseményekről, kampányokról és Sürgős Akciókról. Ezért jött létre ez a blog.

Utolsó kommentek

Videó

Franciaországban betiltották a burka viselését/France votes to ban full-face veils

2010.07.14. 15:50 | zsofi85 | Szólj hozzá!


Az Amnesty International elítélte a Francia parlament alsóházának azon döntését, melyben betiltották a teljes arcot elfedő ruházat viseletét nyilvános helyeken.
 
A Francia parlament 336 mellette és egyetlen ellene szavazattal fogadta el a döntést kedden.

Az arc elfedésének betiltása sérti azon nők önkifejezési és vallási jogait, akik identitásuk vagy hitük kifejezése miatt hordanak burkát vagy nikábot,” nyilatkozta John Dalhuisen, az Amnesty International európai diszkriminációért felelős szakértője.

A törvény értelmében, melyet még el kell fogadnia a Francia Szenátusnak, tilos nyilvános helyen olyan ruhát hordani, mely eltakarja a teljes arcot.

A törvény megsértése 150 eurós bírságot és / vagy közösségi rehabilitációs program kötelező elvégzését vonhatja maga után.

A törvény értelmében akár egy évig tartó börtönbüntetésre és 30,000 eurós bírságra számíthat az, aki erőszakkal vagy fenyegetéssel kötelez másokat az arcuk eltakarására.

A tiltás támogatói szerint a burka viselése ellentétes a Francia Köztársaság értékeivel, nem összeegyeztethető a nemek közti egyenlőséggel és veszélyt jelent a közbiztonságra.

Az önkifejezési és vallási szabadsághoz való jog az azt jelenti az emberek megválaszthatják, hogy mit vagy mit nem hordanak. Ezeket a jogokat nem szabad korlátozni csak azért, mert néhány ember – vagy akár a többség – kifogásolhatónak vagy sértőnek talál egy bizonyos öltözködési formát.”

Az államokat nemzetközi törvények kötelezik arra, hogy megvédjék a nőket minden nyomástól és fenyegetéstől amely az egész arcot elfedő ruházat viselésére kötelezné őket.

Ennek ellenére a teljes körű betiltás nem a megfelelő módszer erre,” mondta John Dalhuisen.

Fennáll a veszélye, hogy azok a nők akik jelenleg is burkát hordanak, nem hagyhatják el otthonaikat, ezáltal nem tudnak dolgozni vagy tanulni és hozzáférni különböző közszolgáltatásokhoz.”

A Francia kormánynak a tiltás helyett arra kéne koncentrálnia, hogy a muzulmán nők elleni diszkriminációt csökkentsék, mind saját közösségeikben, mint a társadalom egészében. Képessé kell tenniük a nőket saját döntéseik meghozatalára, ahelyett hogy a rendelkezésükre álló lehetőségetek csökkentenék.”

A jogos biztonsági aggodalmakat csökkenteni lehet a kijelölt, magasabb kockázatú helyekre vonatkozó célzott korlátozásokkal.”

Az arc felfedése szükséges lehet bizonyos esetekben, mint például igazoltatásnál. A francia törvények értelmében lehetőség van ilyen korlátozásokra,” mondta John Dalhuisen.
 
*****
 
Amnesty International has condemned an overwhelming vote by the lower house of the French parliament to ban the wearing of full-face veils in public.
 
336 parliamentarians voted for the measure on Tuesday, with only one opposing it.

A complete ban on the covering of the face would violate the rights to freedom of expression and religion of those women who wear the burqa or the niqab as an expression of their identity or beliefs,” said John Dalhuisen, Amnesty International’s expert on discrimination in Europe.

The law, which must still be approved by the French Senate, prohibits the wearing anywhere in public of any form of clothing intended to conceal one’s face.

Breach of the law would be punishable by a fine of up to 150 Euros and / or the requirement to complete a community rehabilitation programme.

The law also provides for a penalty of up to one year imprisonment and a fine of up to 30,000 Euros for those who use force or threats to oblige others to cover their faces.

Advocates for the ban in France have characterized full-face veils as contrary to French Republican values, incompatible with gender equality and a threat to public safety.

As a general rule, the rights to freedom of religion and expression entail that all people should be free to choose what - and what not - to wear. These rights cannot be restricted simply because some - even a majority – find a form of dress objectionable or offensive”

States are obliged under international law to protect women against pressure and threats to wear full-face veils.

However, comprehensive bans are not the way to do this,” said John Dalhuisen.

They carry a risk that women who currently wear full face veils will become confined to their homes, less able to work or study and to access public services”

Governments should instead be looking to strengthen efforts to combat the discrimination faced by Muslim women, both in their communities and in the broader societies in which they live. Their focus should be on empowering women to make their own choices, rather than limiting the range of choices available to them,”

Legitimate security concerns can be met by targeted restrictions on the complete covering of the face in well-defined high risk locations.

Individuals may also be required to reveal their faces when objectively necessary, for instance for identity checks. French law already allows for such limited restrictions,” said John Dalhuisen.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://amnestyaktivizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr852151588

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 145. Az Amnesty Franciaországról 2013.06.03. 17:17:56

Nemrég jelent meg az Amnesty International szokásos éves jelentése az emberi jogok helyzetéről. Franciaország az emberi jogok hazájának tekinti és pozicionálja magát - de vajon vallott-e itt-ott kudarcot ez a törekvése? A jelentés szerint néha bizony i...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása